We hebben met veel enthousiasme en in samenwerking met de Gemeente Amersfoort en de ondernemers uit de stad een gezellige wintermarkt geprobeerd neer te zetten in zeer korte tijd. Nog geen 2 maanden geleden ontstond het initiatief en hebben we geprobeerd dit zo goed mogelijk als try out neer te zetten.

We kwamen hierin logistieke vraagstukken tegen (‘hoe gaat dat met op en afbouw in combinatie met de reguliere markt’ bijvoorbeeld en ‘hoe organiseer je zoiets op een plein, waar iedereen in deze periode al heel druk is als ondernemer’) en maar ook programmeringsvraagstukken (‘veel marktkraam ondernemers hebben zich al vastgelegd voor kerstmarkten in deze periode’ etc).

Desondanks hadden we een programma waar we tevreden over waren en een leuk aantal kwalitatieve marktdeelnemers om zo voor de eerste keer een kleinschalig evenement neer te zetten. Gezien het nihile budget waarmee we dit organiseren en het beeld wat we er zelf bij hadden, was het evenement naar ons idee de eerste twee dagen zeker heel geslaagd. Er waren mooie kramen, enthousiaste optredens en een goede sfeer. Bekijk de foto’s.

De verwachting van sommige bezoekers bleek wat hoger dan wij hadden bedacht en we konden helaas niet aan deze verwachting voldoen. Op met name social media zorgde dit afgelopen dagen voor veel negatieve reacties en ook op de markt zelf merkten we dat veel bezoekers de verwachting hadden dat het veel groter zou zijn.

We hebben vanochtend dan ook besloten, met heel veel pijn aan het hart, dat we dit initiatief voor het eerste jaar te hoog hebben ingestoken met de wil vier dagen iets neer te zetten. We lassen dan ook de markt vanavond af op 21 december en morgen de bakesale en bakwedstrijd op 22 december ook (dit met name vanwege de slechte weersverwachtingen voor zondag). We nemen de learnings mee voor een mogelijk toekomstig vervolg.

Iedereen die zich heeft ingezet om deze markt überhaupt mogelijk te maken, heel erg bedankt! Het gaf veel samenhorigheid, een nieuwe ervaring en een andere sfeer op het plein dan we tot nu toe hebben gehad, wat dat betreft kan ik dit alleen maar positief afsluiten.

Iedereen die we hebben moeten afzeggen, onze welgemeende excuses! Ik had het heel graag anders gezien. Ook iedereen die heeft gebakken voor de bakesale en bakwedstrijd, het spijt ons! We zullen iedereen bij een vervolg weer benaderen voor een hopelijk nóg mooiere en grotere kerstmarkt.